Gouda Vuurwerk Goudvuur.nl Vuurwerkwinkel

2019

 

Goudse vuurwerkverkoopster: ‘Het kind in je gaat nooit weg’

Iets minder pakketten dan vorig jaar, maar wel groter. Barbara Luxen van Goudvuur Vuurwerk in Gouda ziet een trend. ,,Ik heb het idee dat veel mensen samen bestellen.’’ 


AD - 27-12-2019


De bij Goudvuur bestelde vuurwerkpakketten kunnen vanaf morgen 8.00 uur worden opgehaald aan de Nijverheidsstraat in Gouda. Ook elders in de stad begint de verkoop van vuurwerk.

Vandaag was Barbara Luxen druk bezig met alle bestellingen. Wie leuk siervuurwerk wil hebben, moet volgens Barbara niet tot het laatste moment wachten. ,,Door het goede weer van gisteren zijn sommige mensen nog enthousiaster geworden. Enkele pakketten gaan zo hard, dat ze ook bij de groothandel niet meer te bestellen zijn. Voor wie pas de laatste dag komt, is de keuze dus beperkter.’’

Wat Barbara verder opvalt: ,,We verkopen meer dozen met daarin verschillende soorten siervuurwerk bij elkaar. Die zijn al met elkaar verbonden, zodat je deze maar één keer hoeft aan te steken. Dat heeft voordelen: het is veiliger en je kunt zelf even rustig kijken.’’

Ouderen

Dat er steeds meer vuurwerkvrije zones komen, vindt Barbara geen probleem. ,,Een traditie kan alleen blijven bestaan als iedereen het leuk vindt. Er zijn nog genoeg plekken waar wel vuurwerk mag worden afgestoken. Maar in de buurt van dieren heb ik zelf nooit leuk gevonden. Voor mensen in bejaardentehuizen vind ik de vuurwerkvrije zones wel jammer. Ik hoor van veel ouderen dat zij graag naar vuurwerk kijken.’’

Steekt Barbara Luxen zelf ook nog vuurwerk af? ,,Natuurlijk, het kind in je gaat nooit weg.’’

 

2018

.

Vuurwerkdemonstratie Gouda trekt honderden mensen

Zeker duizend toeschouwers zijn zaterdagavond afgekomen op de vuurwerk-demonstratie van Goudvuur in Gouda. Op en rondom het schiereilandje bij het Ankerpad keken de liefhebbers naar wat ze vanaf 28 december kunnen kopen.


AD - Bert van den Hoogen - 23-12-18


,,Ooohh... klinkt het spontaan als na een kwartier de eerste pijl van een zichtbaar zwaarder kaliber de hemel verlicht. ,,Zo, hé! Nummer 13..., is de reactie van Bianca die snel de prijs opzoekt. ,,O, die is 95 euro. Laat maar. Zo staan er meer toeschouwers met een bestellijst van Goudvuur in de hand.

De demonstratie van een half uur was een ware vuurwerkshow die in de verre omtrek te zien moet zijn geweest. Hoe groots de finale ook was, voor de meeste toeschouwers was dat nog maar de voorpret. Het ultieme genot is voor velen nog altijd de lont van die dure vuurpijl zelf aansteken. Een algeheel vuurwerkverbod vinden ze maar niks, al klinkt er bij een rondgang langs de liefhebbers ook wel begrip voor vuurwerkvrije zones en is er het besef dat het ook gevaarlijk kan zijn.

Gerard Koornneef die op een brug van een afstandje de show gadeslaat: ,,Natuurlijk begrijp ik dat er in de buurt van dierenverblijven geen vuurwerk moet worden afgestoken. En als je met de straat afspreekt dat er geen vuurwerk wordt afgestoken, dan moet iedereen zich eraan houden. Maar verbieden gaat mij te ver.

Harm Snoep die naast hem staat, is het daar helemaal mee eens en ze zijn niet de enigen. Jaap en Rien, die in hun jeugdjaren nog vuurwerk in België en Duitsland kochten, vinden nu dat het illegale vuurwerk aangepakt moet worden. Ze zijn het met Bianca eens dat vuurwerk gevaarlijk kan zijn. Bianca: ,,Als moeder vind ik dat uur buiten angstig. Ik raak mijn kinderen dan geen moment uit het oog. Ze moeten een jas zonder capuchon aan en een vuurwerkbril op. Maar het hoeft voor mij niet verboden te worden.

Een vuurwerkshow op één centrale plek vindt alleen Jeanette een goed idee. Alles gebundeld bij elkaar lijkt haar wel mooi, maar André die naast haar staat denkt daar juist heel anders over. ,,Het is toch mooi om overal om je heen vuurwerk te zien. Dat hoort ook dicht bij, in je eigen straat. Daar wil je het zelf afsteken.

Ferry, die in zijn werk in het voetbal ook te maken heeft met de discussie over veiligheid van vuurwerk in stadions, wil dat iedereen op zijn manier van het vuurwerk moet kunnen genieten. ,,Zorg ervoor dat het voor ieder wat wils is.

Angela is resoluut: geen verbod en geen vrije zones. ,,Ik ben gek op vuurwerk. Het is maar één keer per jaar een paar uurtjes. Je hoort het met elkaar af te steken en niet met zijn allen naar een show moeten kijken. Ze heeft haar vriend Ali meegenomen om te laten zien wat de traditie in Nederland is. Ali: ,,In Turkije kennen we het afsteken van vuurwerk niet. Alleen in grote steden, niet in dorpen.

De meest opvallende mening komt van Gita, die in een zorginstelling werkt. ,,Ik ben tegen een vrije zone bij zorginstellingen. De bewoners die er niks mee hebben, liggen op bed. Bewoners die het wel leuk vinden, blijven er speciaal voor wakker en genieten ervan. Dan is het een teleurstelling als er niets te zien is.

2017

 

Vuurwerk Verkoop Gouda

 

 

 

Door Isa Radder

De vuurwerkverkoop is weer begonnen in verschillende steden, ook bij Goudvuur in Gouda. Om een goed beeld te krijgen van hun vuurwerk, gaf zij afgelopen 22 december een demoshow, als enige vuurwerkwinkel uit Gouda. Barbara en André, de eigenaars van Goudvuur, vertellen over de demoshow en over de vuurwerkwinkel.

Barbara haar liefde voor vuurwerk is al vroeg ontstaan. Haar vader had de vuurwerkwinkel “Luxen vuurwerk”, waar zij vanaf haar veertiende dag en nacht achter de toonbank hielp. De passie werd voor haar zo groot dat ze besloot samen met haar man André een nieuwe vuurwerkhal te openen buiten de stad: Goudvuur. Ook dit jaar laten zij in een demoshow al het schitterende vuurwerk zien.

De vuurwerkshow is dit jaar op een andere locatie, de Atletiek Vereniging Gouda. “De eerdere locatie, de sluis, konden we dit jaar niet gebruiken, omdat er hier verbouwd wordt. Wij zijn daarom uitgeweken naar de Atletiek baan.”, zegt Barbara.

De opkomst van de demoshow is meestal groot en is verschillend publiek. “Bij de show hopen we dat er net zoveel mensen komen als bij de Sluis, dat zijn er dan ongeveer 500. Alle leeftijdscategorieën komen op de show af van kleine kinderen in de kinderwagen tot de oudere jeugd, mijn leeftijd en bejaarden.”

De opstelling van de mensen is ovaal om het vuurwerk en gecentraliseerd bij de kantine. De bezoekers moeten wel afstand houden van het vuurwerk. “Het is wettelijk verplicht om in een cirkel van 60 meter van het vuurwerk af te staan, dit wordt ook gecontroleerd door de milieudienst. Wij houden ons natuurlijk aan deze regel, wij voelen ons gewoon verantwoordelijk als er iets gebeurt, het is wel onze demoshow.”, zegt Barbara.

Ook kun je bij de vuurwerkshow genieten van een lekker hapje of drankje. “Het eten en drinken wordt geregeld door de atletiek vereniging, waar zij de winst uithalen. Voor die avond hebben ze speciaal oliebollen, warme chocolademelk en glühwein.”

Het vuurwerk wat te zien is bij de demoshow, is voornamelijk siervuurwerk.  We schieten kleine potten af, we beginnen met de fonteinen. Je kan het zo ook goed van elkaar scheiden. Alles wat de lucht in gaat, steken we er bewust maar een van af, omdat we dan goed kunnen laten zien wat je precies koopt. We starten met de achttien artikelen en dan komt de finale.”, zegt Barbara.

Tijdens de demoshow krijg je een lijst van de achttien producten, die je te zien krijgt, zodat je goed kan onthouden welk vuurwerk je wilde graag wilde hebben. De mensen die hebben besteld of die vuurwerk willen kopen bij Goudvuur kunnen dit doen op 28, 29 en 30 december.

Ieder vuurwerkpakket wat je besteld of koopt is voorzien van een veiligheidsbril en een aansteeklont. “Op de demoshow is het mijn verantwoordelijk, maar ook bij een bestelling moet mijn vuurwerk afgestoken worden in veiligheid. Je kan wel brillen en lonten bij ons kopen, maar de meeste geven we gewoon weg, omdat we vinden dat het veilig moet.”

Vanaf zestien jaar mag je als kind bij Goudvuur vuurwerk kopen, maar er zijn we verschillende categorieën. “Bij ons is het wel anders dan bij de fietsenmaker, omdat wij een vuurwerk winkel zijn mag je niet alles zomaar meegeven aan iedereen. De oude regel is onder de zestien geen vuurwerk, ook geen sterretjes, gewoon niks. Inmiddels is het zo dat bij hogere categorie vuurwerk een leeftijdscategorie van achttien geld. Het ouderwetse vuurwerk mag wel mee met de 16-jarige.”, zegt Barbara.

Dat vuurwerk de laatste jaren in slecht daglicht wordt gesteld betreurt Barbara. “Als iedereen zich aan de regels zou houden hoe je vuurwerk moet afsteken, zouden er geen ongelukken gebeuren. Mensen staan er niet bij stil, hoe gevaarlijk het is als je niet goed omgaat met vuurwerk. Als iedereen legaal vuurwerk koopt en het op de juiste manier afsteekt, gebeuren er veel minder ongelukken.”

Het vuurwerk dat je volgens Barbara echt moeten hebben zijn een paar mooie sierpotten. “Ik vind zelfs de v-shapes heel mooi, sommige hebben hele mooie staarten. Het liefst met paars en blauw, omdat dit de bijzonderste kleuren zijn. Maar je moet ook kijken waar je woont. Je moet wel kijken wat je koopt en waar je het af wilt schieten.”

Het vuurwerk verkopen kan je absoluut alleen doen als je het zelf leuk vindt. Rijk worden met dit werk kon misschien in het verleden, maar kan je nu op je buik schrijven. “Je moet er een passie voor hebben, want het is hard werken voor weinig geld. Het is veel te leuk en neem ik het geld voor lief. Ik wil het blijven doen.”, zegt Barbara tot slot.

 

2016

 

Winnaars Vuurwerkpakket tijdens de Goudvuur Vuurwerkshow 2016 in Gouda

 

2015

 

Winnaars Vuurwerkpakket tijdens de Goudvuur Vuurwerkshow 2015 in Gouda

 

2013

 

Verkoopteam Goudvuur Vuurwerk Gouda

Foto gemaakt door http://www.rfgfireworks.nl

 

2012

 

 

 

 

2011

 

Jodan Boys en Goudvuur Vuurwerk samen in actie...

Goudvuur Vuurwerk Drimble

Make a wish gouda

De boys van Jodan Boys op bezoek bij Goudvuur Vuurwerk Gouda

 

 

 

22-12-2011 Goudvuur Vuurwerk in de Krant van Gouda

 

vuurwerkshow gouda 2011

 

Vuurwerk en de jeugd van Gouda RFC

Goudse Vuurwerkshow en RFC Gouda

 

Vuurwerk Goudse Post

 

 

2010

2009

RFC Gouda Vuurwerk

 

 

 

2008


 


 

 

2007

Consument mag mening geven over vuurwerk

Algemeen Dagblad 20 december 2007 : Vuurwerk Veilig Enquête in het AD op 21 december 2007

GOUDA - Bij Goudvuur Vuurwerk ontvangen kopers van vuurwerk dit jaar een uitnodiging om mee te doen aan de ‘vuurwerk veilig enquête voor consumenten’.

Bovendien krijgen klanten een vuurwerkhouder.

Goudvuur is een van de vier handelaren in Nederland die de uitnodigingen voor de enquête verspreiden. De andere zijn de Rijswijkse Vuurwerkhal, Brouwer Vuurwerk in Arnhem en Ed Raket in Bergen op Zoom.

De resultaten van de enquête worden opgestuurd naar het ministerie van VROM. ,,Zo krijgt de politiek ook inzicht in het gebruik van vuurwerk door consumenten,’’ legt mede-eigenaar Barbara Luxen van Goudvuur Vuurwerk uit. ,,Toen we hoorden van de enquête waren we gelijk enthousiast. We doen mee omdat we graag willen weten wat er onder de consumenten speelt,’’ aldus Luxen. ,,Er wordt veel gesproken over de veiligheid van vuurwerk. De enquête geeft de consument eindelijk de kans hierover zijn mening te ventileren.’’

Behalve de uitnodiging voor de enquête krijgen klanten van Goudvuur een vuurwerkhouder. Overigens wel zolang de voorraad strekt. In de houder kan vuurwerk worden geplaatst, zodat het niet kan omvallen. In totaal worden er zo’n tweeduizend houders uitgedeeld.

In de enquête wordt klanten ook gevraagd naar de ervaringen met de houder. ,,De houder is nieuw op de markt en zo kunnen we hem gelijk testen,’’ verklaart Luxen.

De enquête kan vanaf 1 januari twaalf uur ’s nachts worden ingevuld. De resultaten gaan op 15 januari naar het ministerie van VROM.

----------

Goudvuur brengt veilige vuurwerkhouderdoor Henk Schenkers - Krant van Gouda

André Boom en Barbara Luxen zijn benieuwd hoe de nieuwe vuurwerkhouder bevalt.
Goudvuur, één van de grotere verkooppunten van vuurwerk in Gouda, besteedt dit jaar extra zorg aan het veilig afschieten van vuurwerk. Met de introductie van de vuurwerkhouder kunnen voortaan de wat lichtere fonteinen, potten en zogeheten single shots op stabiele wijze worden afgestoken. Een belangrijke handreiking naar vooral jongeren die soms wat lichtvaardig met vuurwerk omspringen.

De vuurwerkhouder is dit jaar ontwikkeld en wordt beproefd door een viertal vuurwerkverkopers in Nederland, waaronder Goudvuur aan de Nijverheidstraat 21 in Gouda. De houder is een 15 x 15 cm grote plastic plaat van waaruit de sierpot zowel recht als onder een schuine hoek kan worden afgestoken zonder om te vallen. Hij wordt gratis verstrekt bij de aankoop van een pakket vuurwerk en is voorzien van een duidelijke gebruiksaanwijzing. Barbara Luxen en André Boom hebben er ‘een goed gevoel’ bij als mensen hun zaak verlaten met mooi vuurwerk, maar ze moeten het vooral ook veilig kunnen afsteken, vinden zij. Daarvoor krijgt de klant er speciaal bij aankoop ook een gratis aansteeklont bij.

Enquête

Direct na middernacht op 1 januari kan men op internet een enquêteformulier invullen en aangeven hoe de vuurwerkhouder is bevallen. André en Barbara zijn naast de veiligheid ook geinteresseerd in het gebruik van het apparaat onder slechte weersomstandigheden. Onder de deelnemers van de enquête worden twintig cadeaubonnen verloot, die eind 2008 kunnen worden omgezet in vuurwerk. Het resultaat wordt geëvalueerd en doorgespeeld naar het ministerie.

Vuurwerk verkooppunt Goudvuur heeft een opslagcapaciteit van tien ton die met name in beslag wordt genomen door siervuurwerk. Populair is vooral de cake, een sierpot die sinds een jaar vijfhonderd gram kruit mag bevatten waardoor de uitwerking krachtiger en afwisselender is. Maar ook de bekende knallers zitten in het assortiment. “Vuurwerk afsteken is leuk, maar dat betekent ook opruimen”, vinden Barbara en André. De klant krijgt daarvoor een plastic zak mee. “Maar”, zeggen ze er voor alle duidelijkheid bij, “de weigeraars eerst nat maken dan pas oprapen.”


Wie meer wil weten over Goudvuur, kan kijken op www.goudvuur.nl


2006


De wettelijke regels voor verkoop en opslag van vuurwerk zijn de laatste jaren flink strenger geworden. Dit heeft als gevolg dat er nu in Nederland minder verkooppunten zijn maar dat vraag naar goedgekeurd consumenten vuurwerk vrijwel gelijk is gebleven. Dus lange rijen voor de toonbank en uitverkochte artikelen. Daarom hebben Jan Luxen en zijn dochter Barbara samen met haar man, André Boom, besloten om naast de bouw van een grote vuurwerkopslag en verkoopruimte ook online bestellen mogelijk te gaan maken. En deze vuurwerkhal heeft de naam Goudvuur gekregen.Prijsvragen & Kortingscodes
staan op onze facebookpagina!

Facebook

    0 items


Onze Importeurs